Net zoals Detectie is Hoopers een nieuwe maar leuke en volwaardige tak van de hondensport.
Hoopers is een hondensport, met oorsprong in de Verenigde Staten van Amerika, waarbij je de hond op afstand door een parcours stuurt. Hoopers is, net zoals Agility, gebaseerd op de snelheid en behendigheid van je hond. Maar daar houdt de vergelijking met Agility dan ook op, want er zijn heel wat verschillen.
![]() |
![]() |
![]() |
Anders dan bij Agility moet de hond bij Hoopers enkel met stemaanwijzing en lichaamshouding van de geleider een parcours afleggen. De samenwerking tussen hond en geleider is dus een zeer belangrijke peiler als je wil starten met hooperen. De geleider blijft namelijk op één plaats staan en loopt dus niet mee met de hond. Alle parcours bestaan uit vloeiende looplijnen, zodat het plezant blijft voor de hond omdat die zijn normale gang kan gaan. Hoewel het fysisch veel minder belastend is dan bijvoorbeeld Agility of Flyball, vraagt het mentaal toch echt wel een grote inspanning van je hond omdat die veel zelfstandiger moet werken om de instructies vanop afstand te begrijpen.
Hoe gaan we te werk?
Het aanleren van hoopers gebeurt zonder enige druk op de hond, maar eerder op een positieve en leuke manier door spel en beloning. Spel en beloning zijn elementen die bij Hondenschool Habitus vzw altijd zeer belangrijk gewaardeerd zijn. We zijn immers een hondenschool die de beloningsmethodiek volgt.
De aanleerfase bestaat uit zeer korte oefeningen, vaak met slechts een of twee toestellen om zo de nodige bevelen, aanwijzigingen en de band met de geleider op te bouwen.
Er zijn geen sprongen of hoogtetoestellen. De parcours bestaan uit vloeiende lijnen. De te nemen hindernissen,hoopers, tonnen en tunnels, zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor de hond, waardoor deze sport geschikt is voor alle honden in alle leeftijden. Door die minimale lichamelijke belasting kan men dus bij uitstek hooperen met oudere honden, volwassen honden maar toch ook met jonge honden. Bij Hoopers komt het er immers op aan om je hond van op afstand over een parcours te dirigeren met je stem en lichaamsaanwijzigingen. En dan heeft leeftijd geen belang, maar eerder het begrijpen en opvolgen van aanwijzingen met stem of gebaren.
De lessen
Zoals eerder vermeld beginnen we met zeer korte oefeningen, maar stelselmatig worden dan de oefeningen en het aantal toestellen opgebouwd tot men een volledig parcours kan afwerken. Alhoewel we dus starten met basis oefeningen tijdens het aanleren, gaan we snel over van eenvoudige parcours naar gevorderde parcours.
We leren later ook de hooperlevels uitgebreid aan. Tijdens onze lessen zorgen we voor het aanleren van tien hoopertechnieken zoals de start, vooruit, tunneloefeningen, links/rechts, …. en dat op tien verschillende moeilijkheidsniveaus of levels.
Welke methode gebruiken we?
Alles wordt stap voor stap aangeleerd op een positieve manier en zonder druk volgens het Hoopers België systeem.
Onze lesgevers
Annick en Alain hebben een jaar privélessen gevolgd bij Flying Dogs.
In het voorjaar 2022 volgden ze de instructeur cursus bij Hoopers België, waar ze het certificaat Hoopers behaalden.
![]() |
![]() |
Gedurende het najaar 2022 volgden ze dan verdere lessen, waarna ze dan het officiële diploma Hoopers instructeur behaalden.
![]() |
![]() |